A Holokauszt áldozatainak emléknapja

Holokauszt-emléknap

2019. április 10-én Cirill főapát úr és a 11-12.-es történelem faktosok tartották a megemlékezést. Az emléknap több helyszínen, vegyes korosztályú csoportokban követte végig a pannonhalmi embermentés eseményeit. 17.30-kor Németh Tamás, gimnáziumunk tanára tart előadást Vakáció a táborban: Az ismert és az ismeretlen Kertész Imre címmel.

A II. világháború végén egy tizenöt éves magyar fiú érkezett Auschwitzba. A következő néhány hónap egész életútját meghatározta: lényegében ez a tapasztalat formálta alkotó emberré, ez ihlette műveinek minden kérdését. Évtizedekkel később ő lett az első magyar irodalmi Nobel-díjas, ezáltal a legszélesebb közönség is megismerhette nem mindennapi pályafutását. Kertész Imre azonban még most, három évvel halála után is tartogat meglepetéseket. Portréját ma már nemcsak a megjelent művek és a számtalan interjú alapján rajzolhatjuk meg - az összkép a kutathatóvá vált naplójegyzetek, kiadatlan vagy el sem készült szövegek, vázlatok, töredékek, levelek alapján árnyalható. Az előadás erre tesz kísérletet.

Az előadó gimnáziumunk irodalomtanára, a berlini Kertész Imre Archívumban két nyáron folytatott kutatást készülő doktori disszertációjához.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!