Dél-Lengyelországi kalandozáson járt a 10.A

10.A

 A Waclaw Felczak Alapítvány Polonica Varietas pályázat segítségével iskolánk, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és Szakkollégium 10.A osztálya „Dél-Lengyelországi kalandozás” során 5 napot tölthetett Lengyelországban. Az erről készült beszámoló alább olvasható.

Programunk előkészítése szeptemberben kezdődött, amikor budapesti kirándulásunk során, Katona Csaba történész mesélt a bencés rend budapesti, illetve kelet európai történelméről. Utazásunkra a tervezettől eltérően 2022. december 7-11 között került sor. A Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával olyan helyszíneket kerestünk fel, amelyek szorosan kapcsolódnak a lengyel-magyar közös történelemhez, kultúrához a Bencés rendhez és közös keresztény gyökereinkhez.

 

Dec. 7. (szerda)

Mindenki számára várt volt a szerdai nap amely utunk első napjaként írható le. Igaz az idő nagy részét buszban töltöttük el, útközben két helyszínt tekintettünk meg. Elsőként Donovaly-ban álltunk meg, a hó láttán heves hócsata alakult ki.  Majd Orawka-ban a Magyar Szentek templomát tekintettük meg. Orawkát (Oravka - Kisárva) a Magyar Királyság Árva vármegyéjének északi részén a Felső- Árvában fekvő lengyelek lakta falut, 1585-ben alapították. A Magyar Szentek Temploma egyike a legszebb, legszínesebb festett templomoknak a Kárpát medencében. Belső falait, oltárát, mennyezetét, berendezéseit fára festett képek borítják. Német nyelvű bemutatást kaptunk. Az angolul tanuló és beszélőknek magyar nyelvű szöveget is felolvastunk. Este érkeztünk szálláshelyünkre, ahol már vacsorával vártak minket. Utazásunk meghatározó pillanatokkal teli volt.  Úgy gondolom nem csak a történelmet különféle templomokat, katedrálisokat, emlékhelyeket  láthattunk, hanem az osztályunk most másképpen töltötte el ezt a kis időt mint azt általánosan tenné egy hosszú tanítási nap után. Érdekes volt látni, ahogy lassanként északabbra haladtunk, miként változik a táj.

 

Dec. 8. (csütörtök)

Csütörtökön az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor múzeumait látogattuk meg az osztállyal. Ezt a programot vártam legjobban a Lengyelországi utazásunkból és így utólag ez is tetszett a legjobban. Idegenvezetés reggel 8.30-kor kezdődött, így elég korán kellett kelni. Modern kori történelmünk egyik legmegrázóbb helyszíne az auschwitzi láger, ma egy emlékhely, de az idegenvezető elbeszélései, történelmi tanulmányaim és a kiállított tárgyak által, igen átélhetővé váltak az ott történtek. A birkenaui tábornál is megálltunk egy rövid időre. Nagyon jó volt, hogy magyar nyelvű idegenvezetést kaptam. Nagyon megrázó és nyomasztó volt. Hallottam, láthattam mindazt a sok szörnyűséget, ahol valójában megtörtént. Délelőtti látogatásunk az ott tapasztaltak észrevehetően befolyásolták a hangulatunkat, csendben utaztunk Krakkó felé. Krakkó belvárosának hangulata a karácsonyi vásár pazar látványa, csillogása lassanként elvonta figyelmünket a délelőtti borzalmaktól.

 

Dec. 9. (péntek)

Pénteken, fáradságos és élményekkel teli  napok után, mondható mindenkinek nehezére esett a kelés. Miután svédasztalos reggelinket elfogyasztottuk, megnéztük a wieliczka sóbányát. Leszálltunk a bánya mélyébe a szűk járatokon és a monumentalis termeken keresztül egy varázslatos világ tárult a szemünk elé. Nagyszerű idegen vezetést kaptunk. A majd kétórás tájékoztató során ismertették a sóbányászat veszélyeit, évszázados technikáját és nem kis büszkeségünkre itt is bemutatásra került az évezredes lengyel-magyar kapcsolat, barátság. Ezek után elindultunk Krakow irányába, ám nem a belvárosban töltöttük el napunk hátralevő részét, hanem magyar idegenvezetést kaptunk Tyniecben. Segítségünkre volt, hiszen Pannonhalmát jól ismerte idegenvezetőnk, emiatt részt vehettünk aktívabban is az előadásban. A tynieci bencés apátság a Visztula folyó fölé emelkedő hegytetőre épült. Alapítása az 1044-es évre tehető. A bencés rend, röviddel a kereszténység lengyel felvétele után igen gyorsan megjelent. Első kolostorukat itt Tyniecben alapították. Várszerű, öblös kolostorudvarról pazar kilátás nyílik a kolostor alatti folyóra. Majd estefelé Krakow belvárosában tölthettük el a maradék időt, amelyet karácsonyi apróságok vásárlásával töltöttük.

 

Dec. 10. (szombat)

Talán a szombati napon volt a legtöbb programunk. Szombat reggel 6 körül keltünk fel, ezután elindulnunk Krakkóba ahol körbevezettek minket a városban. A vezetésünk a Visztula partján fekvő királyi várban a Wawelben kezdődött. Idegenvezetőnktől megtudhattuk eme csodálatos palota történelmét s néhány részletet lakóinak életéről. Nyilvánvaló az idő rövidsége miatt nem tudtunk mindent megnézni. A várban tett látogatásunkat a székesegyházban folytattuk, megkerestük Szent László ereklyéjét, Szent Hedvig síremlékét, oltárát, I Ulászló magyar király síremlékét és Báthory István végső nyughelyét is megtekintettük. Felmentünk a harangtoronyba, ahonnan csodálatos kilátás nyílt az óvárosra. Krakkó felfedezését a belvárosba folytattuk. A főtéren álló Mária templomról és a vásárcsarnokról, Posztóházról mesélt nekünk az idegenvezetőnk. Rövid szabad séta, szabadidő után elindultunk Czestochowába. Mélyen hívő, katolikus ország legismertebb zarándokhelyének felkeresése, fáradtságom ellenére is kifejezetten jól esett lelkemnek. A Jasna Górai kolostort a magyar pálos rend alapította a XIV. században. Nevét is, Fényes Hegy a pálosoktól kapta. Fekete Madonna kegykép azóta is hívők százezreit vonzza a szentélyhez. Nagyon szép, felemelő szentmisén vehettünk részt.

 

Dec. 11. (vasárnap)

A hazautazás mint tény, nem szolgált az osztály örömére, hiszen az elmúlt napok rengeteg érdekességet, élményt adtak számunkra. Reggel korán volt az ébresztő, 8-kor már indultunk is Czestochowából, hogy időben elérhessünk Brno-ba, ahol városnézés volt a program. Megnéztük a város - véleményem szerint - legszebb látványosságát, Szent Péter és Pál katedrálist, aminek impozáns méretei, belső kialakítása mindenkit gyönyörködtetett. Gyors sétával eljutottunk a Szent Jakab Kápolnához is. A belső tér felújítása sajnos egybeesett látogatásunk időpontjával, de talán a templom legnagyobb látványossága nem is igazán itt keresendő, hanem a föld alatt. A csontkápolna. Több ezer ember csontjaiból kialakított terek nagyon érdekes, ugyanakkor valamelyest megdöbbentő látványt nyújtottak. Idő szűkében voltunk, emiatt tovább kellett indulnunk, hogy még időben hazaérjünk az adventi gyertyagyújtásra.

Igen meghatározó, osztályközösséget építő kiránduláson, tele élményekkel tértünk haza.

 

WF