DEBEJU - meschedei nemzetközi bencés diáktalálkozó

debeju

Szept. 15-18. között tartották Meschedében a német bencés diákok hagyományos találkozóját (DEBEJU), ahová tiszteletbeli tagként meghívtak iskolánk tanulóiból egy delegációt. A csoportot Kovács Alida, Dobszay Balázs, Vavrovics Máté kísérték. Személyes hangú beszámoló alább olvasható az útról.

Az érkezés napja kalandosra sikerült, mert a Deutsche Bahn törölte a négy utolsó, esti járatát, így tömegközlekedéssel nem tudtunk eljutni Dortmundból Meschedébe, a meschedei kollégáknak kellett értünk jönniük.

Péntek reggel a közös reggeli ima és reggeli után körbevezették a különböző országokból (Németország, Ausztria, Svájc és Magyarország) érkezett vendégeket az iskolában, valamint a monostor műhelyeiben. Ezt követően a diákok különböző workshopokon vettek részt (pl. kalligráfia, kreatív írás, tai-chi, labirintus, közös zenélés stb.). A workshopok és az ebéd után a vendégek betekintést nyerhettek az egyik legjellegzetesebb helyi hagyományba, az ún. Schützenfestbe, amelynek keretein belül Szőnyi Koppányt (12A) királlyá koronázták. 

A következő nap folytatódtak a workshopok, majd a közös sportot, valamint az ebédet követően közös túrára indultunk a közelben elhelyezkedő Hennesee-hez, úgy, hogy a diákság útközben különböző feladatokat oldott meg, egyre közelebb jutva közben a célhoz. 

A napot közös grillvacsoraval, valamint csapatszintű vetélkedőkkel zártuk. 

A fiúk (a vendéglátóink visszajelzése alapján is) nagyon méltón képviselték az iskolát, egyáltalán nem érződött rajtuk annak hátránya, hogy a társaságban egyedül mi voltunk nem német anyanyelvűek. 

Remekül megszervezett programokon vettünk részt, melyekből a fiúk rengeteget profitáltak.