A csendtől a szóig. Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium

A Csendtől a szóig – Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium hazánk első nagyszabású gyermekjogi konferenciája lesz 2019. október 15-én, a Pannonhalmi Főapátság és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közös szervezésében. A szimpózium célja, hogy világossá tegyük: a gyermekvédelem az egyházi és a világi szféra közös ügye. Az eseményen egyházi és világi fenntartású iskolák és szakemberek találkoznak annak érdekében, hogy közös erőfeszítéseket tegyenek és állást foglaljanak a biztonságos iskolák fontossága mellett. A regisztrációs felület itt érhető el.

A szimpózium fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Hogyan tud egy intézményi kultúra, egy iskola belső klímája úgy megváltozni, hogy kevesebb legyen a rossz titok, és eltűnjön a rossz csend? Ehhez szavak kellenek. Nyíltan felvállalt, őszintén kimondott szavak, vállalások, felelősség és átláthatóság. Konferenciánkon olyan egyházi és világi előadók szólalnak meg, akik elkötelezettek a feltárás, a transzparencia és a biztonságos keretek megteremtése mellett.

A szimpózium moderátora Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Iskolaközpont igazgatója.

Program

10.00 - 10.45 Köszöntők
Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát
Fabiny Tamás evangélikus püspök
Astrid Winkler, az ECPAT Ausztria igazgatója

10.45 - 11.30 Előadások
Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottságának képviselője
Egykori diák
Iskolaigazgató

11.30 - 12.00 Kávészünet

12.00 - 12.45 A biztonságos iskola felépítése – esettanulmány

13.00 - 13:30 A bencés szerzetesközösség napközi imádsága (fakultatív)

13:30 - 14:30 Szendvicsebéd
13:30 - 14:00 Sajtótalálkozó

14.30 - 15.15 Kerekasztal-beszélgetés – vezeti: Bombera Krisztina műsorvezető, újságíró
Astrid Winkler, az ECPAT Ausztria igazgatója
Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke
Hardi Titusz OSB, a Pannonhalmi Főapátság Oktatási Igazgatóságának igazgatója
Lápossy Attila, az AJBH Esélyegyenlőségi és Gyermekvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettese

15.15 - 15.45 Milyen eszközök vannak a kezünkben? Bemutatkozik a Biztonságos Iskolák-program

16.00 - 17.00 Színházi átvezetés

 

Miről szól a Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium?

Az elmúlt években egyre több iskolai zaklatás és tanárok, edzők, nevelők által elkövetett gyermekbántalmazási ügy került napvilágra Magyarországon is. Az iskolai zaklatás, az erőszak, bármilyen bántalmazás nem marad nyom nélkül: akárhogyan is kötődik egy szervezet a gyerekekhez, ezeknek a konfliktusoknak komoly következményei lehetnek. A megfelelő reagálás óriási kihívást és félelmet jelenthet egy szervezetnek, de elengedhetetlenül fontos.

A pannonhalmi gyermekjogi szimpózium keretében egyházi és világi, állami és alapítványi fenntartójú iskolák és intézmények találkoznak egymással. A konferencia meg szeretné mutatni, hogy ha a gyermeket és az ő javát állítjuk az iskolai és szervezeti kultúra középpontjába, akkor az ideológiai és felekezeti határok is felszámolódnak, és közös nyelvet tudunk beszélni.

A szimpózium nyitó előadását követően megszólal egykori áldozat, beszámolnak a gyermekvédelemben tett előrehaladásukról iskolaigazgatók, és maguk a gyerekek is bemutathatják, miként élik meg a saját iskolájukban a gyermekvédelem és gyermekjogok helyzetét. Célunk, hogy a Biztonságos Iskolák program segítségével a konferencián és azon túl is hatékony segítséget és reményt nyújtsunk az iskoláknak.

 

Regisztárició és további információ:
https://pannonhalmifoapatsag.hu/gyermekjogi_szimpozium/