Bollobás Béla péntek esti előadása

Bollobás Béla

2020. október 9-én, pénteken este 8 órakor a Díszteremben Bollobás Béla matematikus (University of Cambridge, University of Memphis) tart előadást A járványok terjedésének egyszerű matematikai modelljei címmel. Kombinatorikában a világ vezető matematikusai között tartják számon.

Sokan hiszik, hogy egy jó matematikus „ki tudja számolni”, hogy egy járvány hogyan fog terjedni. Ez rettentő távol van az igazságtól: még a legegyszerűbb modellek teljes elemzése is reménytelen feladatokhoz vezet. Ennek ellenére a járványok olyan problémák felvetésére inspirálják a matematikusokat, amelyek csodás, bár nagyon nehéz elméletekhez vezetnek. Az előadás két ilyen elmélet kezdetét fogja vázolni, több nagyon szép problémával.

Az előadó a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia magyar versenyzőjeként az első három évben (1959–1961) egyszer második, kétszer első díjas lett. A Cambridge-i Egyetemen doktorált, ahol 1970 óta tanít és a Trinity College tagja. Egy évet az Oxfordi Egyetemen is tanult. Több nemzetközi tudományos akadémia tagja. Számos eredményt ért el az extremális halmazrendszerek és a véletlen gráfok elméletében (Bishop–Phelps–Bollobás elmélet). Eddig közel ötszáz tudományos cikket es tíz könyvet irt.

A Cambridge-i Egyetem öttusa válogatottjának és az Oxfordi Egyetem vívó válogatottjának is tagja volt.

Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk!