Biztonságos iskola - Gyermekvédelmi irányelvek

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal együttműködésben részt vesz a Biztonságos Iskola programban. Ennek célja az, hogy rögzítsünk az iskolában olyan, mindenki által ismert és elfogadott gyermekvédelmi irányelveket, amelyek biztonságos kereteket adnak az iskolai élet minden résztvevőjének. Szeretettel hívjuk és várjuk a Szülőket, Diákokat, Tanárokat és Munkatársainkat május 19-én, vasárnap 14:00 illetve 15:30 órától a Díszterembe, hogy az iskola új gyermekjogi irányelvein gondolkodjunk együtt.

Vasárnapi együttlétünk célja az, hogy ránézzünk, milyen helyzetekben lehet szükségünk világos gyermekvédelmi keretekre. Az  első részben problémákat mutatunk be (iskolai zaklatás, a kortárs online erőszak, a tanár-diák/szülő-tanár konfliktusok, alkohol és drog, a családban elszenvedett bántalmazási esetek iskolai következményei), aztán az interaktív szakaszban csoportmunkában konkrét esetekre keresünk megoldást.

A workshopba akár 14:00 órakor, akár 15:30-kor be lehet kapcsolódni. Rendkívül örülnénk, ha szüleikkel együtt diákjaink is ott volnának a közös gondolkodáson.

Ahhoz, hogy a munka menetét tervezni tudjuk, kérjük, regisztráljanak az alábbi linken.

REGISZTRÁCIÓ

A gyermekjogi irányelvekkel kapcsolatos munkánk első lépése az volt, hogy Gyurkó Szilvia és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársai workshopot tartottak a tanári karnak. Azóta saját dokumentumainkat vizsgáltuk át a gyermekjogi megközelítés fényében, most pedig újabb lépés következik, amikor a szülőkkel és diákokkal gondolkodunk együtt. A következőkben elkészítjük és közösen megvitatjuk az irányelveket, majd diákjaink és tanáraink közreműködésével más iskolák számára is elérhetővé tesszük az eredményeinket. Végül 2019. október 15-én a Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium alkalmával a hazai szélesebb szakmai fórum előtt is bemutatjuk, hogy mit tehetnek az egyházi és állami iskolák a biztonságos iskolai környezetért. A konferencia azt is meg szeretné mutatni, hogy ha a gyermeket és az ő javát állítjuk az iskolai és szervezeti kultúra középpontjába, akkor az ideológiai és felekezeti határok is felszámolódnak, és közös nyelvet tudunk beszélni.

Szeretettel várjuk Önöket május 19-én, a szülői látogatás délutánján!