Bencés Öregdiák Önkéntes Nap

Bödön

Visszaadni valamit abból, amit a Pannonhalmi Főapátságtól és a gimnáziumtól kaptak. Ez a cél vezérelte a Pannonhalmi Bencés Gimnázium öregdiákjait abban, hogy hagyományteremtő szándékkal megszervezzék az első Bencés Öregdiák Önkéntes Napot. Csaknem húszan – köztük Hortobágyi T. Cirill főapát – ragadtak kerti szerszámokat 2024. március 2-án, hogy közösen szépítsék az arborétum- és gyógynövénykertet. A Kossuth Rádió is beszámolt az eseményről itt (9:52:30-nál kezdődik).

„Ora et labora”, azaz „Imádkozzál és dolgozzál” – szól a bencések jelmondata. Ennek a jegyében hirdették meg az első Bencés Öregdiák Önkéntes Napot. Az ötlet a 2003-ban végzett osztály 20 éves érettségi találkozóján merült fel Szoboszlai Dávidban. „Szerettem volna egy olyan évfolyamokon átívelő kezdeményezést életre hívni, amellyel segíthetjük az apátságot, és közben a különböző korosztályú öregdiákok is még jobban megismerhetik egymást” – mondja. „Sose volt kérdés számunkra, hogy bencés diákként támogatjuk az alma matert, ám ez főleg anyagi segítséget és nem kétkezi munkát jelentett. Holott számos olyan feladat van, amelybe szaktudás nélkül is részt tudunk venni, és szívesen is tesszük” – teszi hozzá Élő Zoltán, bödön 1aki Tóth Csabával és Kiss Gergellyel együtt egyből Dávid mellé állt, és segített a szervezésben.  

Március 2-án reggel Bolvári István kertészeti és parkfenntartási csoportvezető és kollégája, Kövecses Zsuzsanna szakmai irányítása mellett kezdte meg a munkát a 20 fős csapat. Füvet nyírtak, fákat ültettek, a bokrok közül kivágták a magoncokat, a leszakadt nagyobb ágaktól megtisztították az arborétumi utakat, ágyásokat rendeztek, és rendbe tették a Szűz Mária-grotta, a barokk pavilon és a sziklakert környékét. A munkálatokban Cirill főapát is részt vett, aki nem csak mint a szerzetesközösség vezetője, hanem mint 1977-ben itt végzett öregdiák tartotta fontosnak, hogy jelen legyen az önkéntes napon.

„Nagyon örültem a kezdeményezésének, mert hatalmas terület az arborétum, amit néhány munkatárs igyekszik rendben tartani, de elkél nekik a segítség” –mondja Cirill atya. Főapátként ritkán van ideje arra, hogy a fizikai munkában részt vegyen, holott korábban hetente legalább egy napot kerti munkával töltött az arborétumban – meséli. Így egy percig sem gondolkozott azon, hogy ő is beálljon az önkéntesek közé. „Amellett, hogy egy ilyen egy napos intenzív munkának látható eredményei vannak, mert rendezettebb lesz a környezetünk, ez egy jó buli is az öregdiákoknak.bödön 2 Összegyűlünk, együtt vagyunk. Úgy érzem a kapcsolatépítés egyik fontos alkalma ez” – teszi hozzá.

A legfiatalabb önkéntes 2005-ban, a legidősebb pedig – Mészáros József – 1970-ben végzett. „Több mint ötven éve, hogy ide jártam, de még mindig frissek az emlékek” – mondja József. Gimnazistaként minden nap sétált az arborétumban, amely már akkor is elvarázsolta. Bár villamosmérnökként végzett és tűzoltóként ment nyugdíjba, kertészeti képzettsége is van, így a kerti munka mindig közel állt hozzá. „Imádok a kertben dolgozni, mert visszahozza a természet közelségét. Pannonhalmát pedig, mint minden bencés diák, nagyon szeretem. Örülök, hogy azt a sok jót, amit itt kaptam diákkoromban és azóta is, ilyen formában vissza tudom adni.”

Ez volt az első, de nem az utolsó Bencés Öregdiák Önkéntes Nap – hangsúlyozza Dávid, az ötletgazda. A tervek szerint ősszel újabb akciót szerveznek, és abban bíznak, hogy akkor még többen tudnak csatlakozni majd.