2020. szept. 10. a találkozás szabályai

Mostanában azt látom, hogy a furcsa, a szokatlan néha jobban rávezet arra, hogy mi is a lényeg, mi is az, ami igazán fontos.
  1. A találkozás szabályait a vírus terjedése ellen hoztuk, tisztifőorvosi egyeztetéssel. Ezek célja az, hogy megelőzzük a vírus bekerülését a kollégium zárt közösségébe, azaz a tömeges fertőződést, és így az iskola bezárását és a távoktatásra való áttérést. A szabályok áthágásával az egész közösség, Pannonhalma kerül veszélybe. A szabályok megtartásával fennmarad a találkozás lehetősége is és az iskola is működhet tovább.
  2. A találkozásra csak a kijelölt időben kerülhet sor. Aki előbb érkezik, az is várakozzék a parkolóhelyen a megadott időig, hogy elkerüljük a csoportosulást. Lényegesen korábban (pl. fél órával korábban), kérjük, ne érkezzenek! A kijelölt idő végeztével a találkozást be kell fejezni és a parkolóhelyhez visszatérni.
  3. A találkozásra csak szabad téren kerülhet sor, illetve megszabott hely esetén a kijelölt helyszínen. A családok között mindig legyen másfél méter.
  4. Maszk mindig legyen nálunk! Ha valaki másfél méternél közelebbre kerül hozzánk, viselése kötelező. Kohorszon vagy más vírusközösségen belül ez a szabály nem kötelez. A diák csak a saját kohorszával képez vírusközösséget, a családdal nem. (Azaz pl. diák-édesanya beszélgetésnél másfél méternél közelebb a maszkviselés szabad téren is kötelező.)
  5. A testi érintést kerüljük! A tisztifőorvos asszonnyal ezt részletesen átbeszélve: Különösen a bőrfelületek érintkezése kerülendő, például puszit tilos adni, kezet fogni, ölelkezni: úgy az arcok összeérhetnek. Szabad azonban a haj megérintése, azaz a fejtető megsimogatása, szabad a ruhafelület megérintése, pl. vállveregetés, hát megsimogatása, ruhával fedett kar megérintése. Ha mégis bőrfelület érintkezne, azonnal fertőtlenítsük az érintett felületet!
  6. Ételt, italt a találkozáskor ne fogyasszunk – az növeli az érintkezés és a fertőzés veszélyét! Ugyanakkor csomagban bármilyen (házi vagy csomagolt) ételt és italt szabad hozni, járványügyi szempontból itt nincs korlátozás.
  7. Aki ezt a szabályzatot megszegi, minden anyagi és tanulmányi következményével együtt vállalja, hogy az érintett diák – ha szabad elkülönítő szoba rendelkezésre áll – négy napos önkéntes karanténba vonul, az elkülönítő szoba árának - orvosi indokolatlanság miatti - megtérítésével (5.000.-/nap) vagy – ha nincs megfelelő számú szabad elkülönítő szoba – hazamegy.
  8. Szükség esetén a találkozás szabályainak megtartására a környezetünkben lévőket is figyelmeztessük!

 

 

Furcsa lesz ilyen szabályok mentén találkozni. Mostanában azt látom, hogy a furcsa, a szokatlan néha jobban rávezet arra, hogy mi is a lényeg, mi is az, ami igazán fontos. Ezt remélem és ezt kívánom ennek a hétvégének minden találkozásához.