2020. szept. 10. látogatás előtt

A járványhelyzetet egyelőre kézben tudjuk tartani. Nagy megnyugvás ez. Az elkülönített végzősök első tesztje mind negatív.

Péntekre várjuk a második teszt eredményét, reméljük az is hasonlóan alakul.

Közben a főmonostor segítségével a normál kollégiumi szobákon kívül tizenkét elkülönítő szobát jelöltünk ki, ezek közül nyolc saját vizesblokkal rendelkezik. Ide kerülnek azok a diákok, akik valamilyen gyanús tünetet produkálnak (pl. köhögés, végtaggyengeség, szúró-fájó mellkas). A maradék négy elkülönítő pedig arra az esetre szolgál, ha egy vírusközösséghez tartozó több embert kell valami miatt együtt elkülöníteni (most pl. a pozitívra tesztelt végzős szobatársait). Ezek tágasabb terek, az egyik ilyen pl. kétszintes (a rajzterem) és még a tankonyha is hozzá tartozik, azaz ha most lett volna, vagy valamikor a későbbiekben lesz több (tünetmentes) fertőzött, akkor ezekben a szobákban akár 14 diák is el tudná tölteni a két hét vírusidőt. Most úgy látom, hogy egy kohorsz vírusérintettségét tudjuk kezelni helyben. Ezért is nagyon fontos a kohorszok közötti határok szigorú megtartása. Ebben a diákokra továbbra is nagyon lehet számítani: példamutató türelemmel és fegyelmezettséggel vigyáznak Pannonhalmára. (Ma a tanárinak a kispálya fölötti teraszáról lehettem tanúja egy ilyen történetnek. A nyolcadikosok focicsapata nem állt össze, nem voltak elegen. Közben a másik térfélen három kilencedikes volt, akik szívesen becsatlakoztak volna az induló meccsbe. Az egyik nyolcadikos azonban – használva a vírusszókincsünk egyik legújabb elemét – így szólt: nem lehet, mi nem egy kohorsz vagyunk!)  

Közeledik a szülői látogatás. Bár szemmel láthatóan jól érzik magukat, mégis, új diákjaink számára nehéz lenne, ha teljesen elmaradna. Ráadásul két hét alatt az otthoni utánpótlás is jól jön, és valójában a mosógépeink sem bírnák az összes ruha terhelését. Ezért olyan megoldáson gondolkodtunk tisztifőorvosi segítség bevonásával, amely biztonságos, de valamennyi találkozást mégis enged.

A tizenkettedikesek karanténban vannak még (és a honvágy elleni küzdelemben ők a leggyakorlottabbak), számukra egyelőre szülői látogatást nem, hanem csak csomag leadását (szennyesruha felvételt) engedélyezek. Javaslom, hogy a csomag elhozatalánál egyeztessenek az azonos környékről származók. Kérem Önöket, hogy a csomagleadáshoz is egyeztessenek időpontot az osztályfőnökkel, és lehetőség szerint a pénteken 19.00 után vagy vasárnap 17.00 után történjék – ekkor már kisebb a forgalom a kapunál. Kérem, hogy személyes találkozásról ez alkalommal mondjanak le! Tudom, hogy nehéz kérés ez, de gondoljunk arra, mit védünk ennek megtartásával, és mit veszélyeztetünk ennek megszegésével! Érkezésükre a tanuló már a főportára készíti a hazaküldendőt, illetve a főportán később átveszi majd az Önök által hozott csomagot. A porta csak azt a csomagot veszi át, amely jól zárható csomagolásban van (pl.erős műanyag polipropilén bevásárlótáska, ragasztószalaggal zárt papírdoboz) valamint jól láthatóan rajta van a diák neve, osztálya és a telefonszáma.

A tizenegyedikeseknél szintén az előbb ismertetett csomagleadást kérem és ajánlom, annyi változtatással, hogy az lehetőség szerint pénteken délután, 16.00 és 19.00 között történjék! Indokolt esetben a tizenegyedikeseknél engedélyezek rövid, max. 15 perces találkozást is, ha a szülő a levél végén (és a mellékletben is) megtalálható találkozási szabályokat elfogadja és erről péntek délig emailben az osztályfőnökének nyilatkozik is, továbbá az osztályfőnökkel egyeztet az érkezések idejének beosztásáról.

A tizedikeseknél szintén az fentebb ismertetett csomagleadást kérem és ajánlom, annyi változtatással, hogy az szombaton délután történjék, a 10.A osztálynak 13.00 és 15.30 között, a 10.B osztálynak 15.30 és 17.50 között! Indokolt esetben a tizedikeseknél engedélyezek rövid találkozást is, ha a szülő a levél végén (és a mellékletben is) megtalálható találkozási szabályokat elfogadja és erről péntek estig emailben az osztályfőnöknek nyilatkozik is, továbbá az osztályfőnökkel egyeztet az érkezések idejének beosztásáról.

A hetedikesek és a nyolcadikosok számára vasárnap – jó idő esetén – 11.00 és 13.00 között teremtünk lehetőséget rövid szabadtéri együttlétre, szentmisével együtt a tornacsarnok melletti Hospodár-kertben vagy az arborétumban. (Vizesblokk sajnos egyik helyszínen sem áll rendelkezésre.) Ezen a találkozási alkalmon akkor vehet részt a család és a diák, ha a szülő a levél végén (és a mellékletben is) megtalálható találkozási szabályokat elfogadja és erről emailben az osztályfőnöknek nyilatkozik. Rossz idő esetén a találkozásra nem kerülhet sor, hanem – sajnos – marad a fentebb említett csomagleadás.

A kilencedikesek számára vasárnap – jó idő esetén – 14.30 és 16.30 között teremtünk lehetőséget rövid szabadtéri együttlétre, szentmisével együtt a tornacsarnok melletti Hospodár-kertben vagy az arborétumban. Ezen akkor vehet részt a család és a diák, ha a szülő a levél végén (és a mellékletben is) megtalálható találkozási szabályokat elfogadja és erről emailben az osztályfőnöknek nyilatkozik is. (Vizesblokk sajnos egyik helyszínen sem áll rendelkezésre.) Rossz idő esetén a találkozásra nem kerülhet sor, hanem – sajnos – marad a fentebb említett csomagleadás.