2020. okt. 4. kiengedni a gőzt

Közeledik az őszi szünet ideje, mindannyian meg tudtunk birkózni a hosszú hétvégi hazautazás elmaradásával.

Mindannyian: közösségünk, tanárok, munkatársak, diákok és Önöket is ide értem, kedves Szülők. Nem volt könnyű (kevés kivétellel) egyikőnknek sem. És bizony voltak olyanok is, akik nem bírták ki a szigorúbb látogatási szabályokat illetve tilalmakat. Szomorú vagyok, hogy a minap két végzősünk találkozott titokban ismerőssel illetve barátnővel. Amellett, hogy értem – különösen is a barátnő esetében – az ilyenkor lezajló dilemma súlyát, mégis, pont a végzősöktől azt várom el, hogy mutassanak példát, erősítsék a gyengéket, legyenek ennek a közösségnek az oszlopai. Ezt várom el, hiszen tudom, hogy a végzőseink ilyenek: oszlopai Pannonhalmának, akikre később az ország is épülhet.

 

A vírusról sajnos egyre közelebbről érkeznek hírek. Diákjaink családjaiban is lett a héten pozitív teszteredmény. Naponta imádkozunk a minél enyhébb tünetekért. A vírusnak a közelsége arra int, hogy a szabályokat – akár a pannonhalmiakat, akár az általánosan érvényben lévő irányelveket – komolyan kell vennünk. Tudom, hogy a szabályok nem jelentenek teljes védettséget, de attól megvédenek, hogy aztán nehogy lelkiismeret-furdalásunk legyen, ha mégis elkap minket a járvány. Valójában minden szabállyal így vagyunk, még az isteni törvényekkel is: nem azért üdvözülünk, mert megtartjuk Isten törvényeit, hanem fordítva – azért tartjuk meg Isten törvényeit, mert szeretjük Őt és az övéit. Márciusban Hugó perjel atya (a főapát helyettese) ezt így fogalmazta meg az akkori járványszabályaink mottójaként: „Most azzal szeretlek, hogy vigyázok rád.”

 

Kérem, hogy a látogatásokra vonatkozó szabályokat szó szerint tartsuk és tartassuk meg! Egyik diákunk a látogatáskor, kistestvérével együtt, öt percre levette a maszkját. Másnap a kistestvér osztálytársa az ottani iskolában a vírus tüneteit mutatta, majd újabb két napra rá a kistestvér teszteredménye is pozitív lett. Ugyan a napokat kiszámolva (és tisztifőorvosi egyeztetéssel) elenyésző esélye volt annak, hogy az osztálytárs a kistestvért a látogatás előtt fertőzte volna meg, mégis maradt bennünk aggodalom. Abban erősítsen meg ez a történet mindannyiunkat, hogy még ha macerás is, egy pár percre se engedjünk rést ott, ahol védekezni kell!     

 

Kialakult az őszi szünet rendje. Valóban hosszabb lesz, mint szokott, illetve ahogy augusztusban hirdettük. Ugyanis ahogy most elmaradt a rövid hazautazás, úgy el fog maradni a november legvégére (november 26-29) tervezett rövid hazautazás is. Így azonban nyerünk 2x2 tanítási napot, amelyet a múltkor még csak tervként ismertetett módon hozzá tudunk tenni a most következő őszi, hosszabb szünethez. A minisztériummal is egyeztetve ennek a menete a következőképp lesz:

-          A 7. osztály, a 8. osztály, a 9.a osztály és a 9.b osztály október 13-án, kedden délután indul haza szünetre. Aki az iskola által szervezett (Budapestre menő) különbusszal megy, annak az indulás 14.30-kor lesz. Akiért autóval érkeznek, azok 14.45 utánra időzítsék az Pannonhalmára való megérkezést, azaz kérem, hogy 14.30 (a különbusz indulása) előtt vagy közvetlen környékén ne jöjjenek autóval a várhoz, hogy elkerüljük a forgalmi nehézségeket. Annak semmi akadálya, hogy a délután későbbi időpontjában érkezzenek autóval.

-          A 7. osztály, a 8. osztály, a 9.a osztály és a 9.b osztály november 1-jén délután tér vissza Pannonhalmára. Visszafelé nem szervezünk különbuszt. A különbuszon összekeverednének a kohorszok, jóllehet a visszautazás időszakának a célja pont az, hogy minél kisebb csoportokra bontsuk a diákságot, és így minél hatékonyabban elszigeteljük az ekkor eléggé gyanítható vírusbejutást.

-          November 1. és 5. között az alsó három évfolyamot a kollégium összes hálójában kisebb, 10-12 fős csoportonként különítjük el, és normál, de csoportbontásos oktatás mellett figyelünk a vírus esetleges felbukkanására. A diákok már a szünet előtt tudni fogják, hogy hova (melyik hálóba) költöznek majd be erre a négy napra.

-          A négy nap elteltével, november 5-én reggel a 7-9. osztályok visszaköltöznek a normál helyükre a kollégiumban.

-          A 10-12. évfolyamok október 17-én, szombaton mennek haza. Ők aznap délben ebédelnek, majd 13.00-kor indul különbusz Budapestre. Akik autóval terveznek jönni aznap diákért, kérem, 13.15 után érkezzenek!

-          A 10-12. évfolyamok számára a szünet november 5-én csütörtökön ér véget. A délután második felében várjuk őket vissza. Ők szintén négy napot a kohorszrendszernél szigorúbb elkülönülés szerint töltenek, figyelve a vírus esetleges megjelenését.  

-          A 10. évfolyam ezt a négy napot a Szent Jakab házban tölti, így elősegítve a kohorszok alcsoportokra bontását. A tizedikesek november 5-én ne a várba érkezzenek, hanem a Szent Jakab Házba. A diákok a hazautazás előtt meg fogják tekinteni a Szent Jakab Házat, megismerve, hogy hova költöznek majd be erre a négy napra. Számukra az elkülönítésnek eme négy napján minden, azaz a tanítás és az étkezések is a Szent Jakab Házban lesznek. Az osztályfőnökök külön levélben írnak majd a részletekről, azzal együtt, hogy érdemes lesz úgy pakolni, hogy egyrészt erre a négy napra külön, illetve az elkülönítést követő időszakra külön. Számos kérdés merült már fel ezzel a négy nappal kapcsolatban, sokra megtaláltuk már a választ. A diákok számára a hazautazás előtti „terepszemle”, a szülők számára pedig az osztályfőnökök részletes levele segíti majd a készületet.

-          A 11-12. évfolyam a saját hálóikba költöznek, de a tizedik évfolyam (felszabaduló) vizesblokkjai és némi órarendi akrobatika segítségével négy napig őket is sikerül alcsoportokra bontva elkülönítenünk.

 

Amint már írtam, nagyon összetett feladat lesz mindez (OKTV-vel, hidegebb időjárással, és még ki tudja mivel nehezítve), ugyanakkor az eddigi működésünkből azt láthatjuk, hogy olyan közösség vagyunk, amelyik bele tud állni a feladatba, kreatívan és Lélekkel. Mindenkire vonatkozik a kérésem: a visszautazás előtti napokban (ott is négy napot javaslok és kérek), a diákok már ne vegyenek részt nagyobb rendezvényen, ne menjenek a szűkebb családon kívüli találkozásokra! A járvány egyik tetőfokának jósolják egyes kutatók ezt az időszakot…

 

A jövő héten (október 11.) esedékes látogatás – minthogy a 7-9. évfolyamok rá két napra már hazamennek – elmarad. A 10-12-es diákjainkhoz, ha Önök mindenképpen szükségesnek gondolják, előzetes osztályfőnöki egyeztetéssel lehet jönni: a 12. évfolyamhoz szombat délután 14.00 és 17.30 között, a 10. és 11. évfolyamhoz pedig vasárnap 13.00 és 17.30 között.

 

Kedves Szülők, tudom, hogy most ez a levél egy kicsit több kérést tartalmaz. Még lenne egy. Szintén a hazautazásról. Hosszú időszak után mennek haza a fiúk. Lesz némelyikükben olyan, hogy „kiengedjük a gőzt”, azaz hogy most egy kicsit több dolgot szabad, mint általában. Nem is arról írok most, hogy ez mennyi veszélyt rejthet magában – ez nyilvánvaló. Hanem ennek a mondatnak: „kiengedni a gőzt” a jogosságára térek ki. Egy nehezebb időszak után a túlzott szabadság, a keretnélküliség nagyon meg tudja terhelni testet-lelket-pszichét: az egész embert. A pihenés nem ez. Jó mondat: „kiengedni a gőzt” – hiszen annak idején a gőzmozdonyok ezt nem egy nagy robbanással tették, szétvetve kazánt – égésteret – mindent, hanem lassan, ellenőrzött, keretek között tartott módon, és vigyázva, hogy senki ne sérüljön. A pihenés is ilyen: lassú, ellenőrizhető, vannak keretei, és senki nem sérül bele. Ezt itt is el fogjuk mondani a fiúknak, mindenesetre lehetnek otthon majd konfliktusos, nehéz pillanatok, de emlékezzünk – ahogy Hugó atya mondta: „Most azzal szeretlek, hogy vigyázok rád.”

 

Levelemet egy reményt, lendületet adó, megerősítő történettel zárom, amely rólunk szól, erről az egész országot behálózó, sőt határokon is túlnyúló Pannonhalmi közösségről. A szünetek nélküli működésünk miatt félő volt, hogy több gép, infrastrukturális elem meghibásodik majd a nagyobb leterheltségben. Az Alumnihoz (öregdiák-szervezethez) fordultunk, hogy segítsenek. Kértünk támogatást például mosógépekre, nagyobb hűtőkapacitásra, az elkülönítetteknek órakövetést lehetővé tévő webkamerákra. A kért támogatás 20 órán (!) belül összegyűlt. Köszönöm!!!!

 

Szerzetesközösségünk naponta imádkozik a járványhelyzet miatt szenvedőkért. (Lehet személyes imádságot is kérni: https://pannonhalmifoapatsag.hu/imaszandek/ )

Isten áldását kérem Önökre és családjukra.