2020. okt. 31. mindig meglep

Eljött az őszi szünet utáni visszautazás ideje. Holnap már érkeznek a 7-8-9-es diákjaink, majd csütörtökön a felsőbb évesek.

Nyilván van bennünk aggodalom, hogy vajon sikerül-e majd és milyen nehézségek árán visszaállni az első napok szigorított karanténjából a már eléggé bejáratott „normál” vírusidőszakos rendre. És biztosan van olyan család is, ahol ennél nagyobb aggodalmak is vannak. A most vasárnapi evangéliumban a nyolc boldogságot olvassuk, azt a részt Jézus tanításából, amelyben a legtömörebben megfogalmazza, hogy a emberi élet a megváltottságunkban mintegy „visszafordul a színére” – a lélekben szegényeké lesz az egész mennyek országa; akiket gyaláznak azok Isten megajándékozottjai; akik sírnak, azok képesek megtalálni a vigasztalást. Azokban a helyzetekben, ahol a legkiszolgáltatottabbak ( a legemberibbek) vagyunk, ott van a legnagyobb esélyünk megtapasztalni Isten közelségét, hűségét. Azt még nem tudjuk, hogy hogyan, sőt valószínűnek tartom, hogy Isten nem úgy oldja fel majd a helyzetet, ahogyan én elképzelem: Ő mindig nagyobb, Ő mindig meglep. Nekünk, keresztényeknek, a remény nem egy biztos ismeret, nem egy elvárás Isten felé; hanem a bizonytalanságban való szilárd kitartás, hogy Ő az élet Ura, Neki van hatalma ahhoz, hogy mindent megtegyen, és Neki van szeretete, hogy meg is tegye azt, amitől színére fordul az életünk. Jó, hogy ezzel az evangéliumi szakasszal vágunk neki a novembernek.

Számos kérdést kaptunk Önöktől, amelyekre most kérdés-felelet formájában válaszolok, azzal az óvatossággal, hogy ilyen visszaköltözést még nem csináltunk, és bármennyire alaposan gondoltuk is át a részleteket, biztosan lesznek majd meglepő helyzetek. (Ő mindig meglep.) Elöljáróban azt emelem ki, hogy ha a beköltözés napján bárki a családból vírus tüneteit mutatja (szaglásvesztés, ízlelésvesztés, láz, köhögés, levertség), akkor halasszák el a visszaköltözést! Köszönöm, hogy már most többen kérték ezügyben a tanácsunkat. Iskolaorvosunkkal és külső szakértőkkel egyetértésben az az eljárásrend ilyenkor, hogy az egy háztartásban élők karantén idejének lejártát megvárjuk, és csak ezt követően költözzék vissza Pannonhalmára a diák.

  1. Hogyan lesz a beléptetés a visszautazáskor? Az épületbe csak a diákok jöhetnek be. Kérem, hogy ha a családban bárki betegség tüneteit mutatja a visszaköltözés előtti napokban, akkor inkább halasszák el a visszaköltözést, és egyeztessünk külön, hogy mi legyen a teendő! Vasárnap 13.00 órától a gimnázium oldalánál lévő (-2-es) bejáratnál lesz az ilyenkor kötelező lázmérés. A diákok már tudják, hogy melyik lesz az ő hálójuk, illetve hogy melyik vizesblokk tartozik az ő 10-14 fős csoportjukhoz. (Ezt most manipulusnak neveztük el. Ezek a szavak: kohorsz, manipulus, és lejjebb: scutum jól jönnek majd a történelem érettséginél J .)
  2. Lesz-e tesztelés? Sok gondolkodás és számos külső szakvélemény bevonásával az a döntés született, hogy antigén gyorsteszttel a diákokat tesztelni fogjuk. Kérem Önöket, hogy ehhez írásban, az osztályfőnöknek írt rövid emailben („Gyermekem antigén gyorsteszteléséhez hozzájárulok.”) még ma járuljanak hozzá. A tesztelést a 7-8-9. osztályosoknál a beköltözés után, hétfőn és kedden végezzük majd. Ők kisebb létszámú manipulusokban (6-14 fős szórás) lesznek elkülönítve, így a kiszűrt pozitív eredményekkel – és az elkülönítésekkel – jobban meg tudunk birkózni. Csütörtökön azonban azt tervezzük, hogy a tesztelés a beköltözést közvetlenül megelőzően lesz. A Várba érkezők jó idő esetén az árkádoknál várakoznak majd, érkezésük sorrendjében; a Szent Jakabba érkezők (10-esek) pedig a ház konferenciaterme előtti fedett résznél. A pozitív teszteredmények ennél a teszttípusnál (Biocredit COVID-19 Ag) 100%-os biztonsággal valóban Covid-fertőzöttséget jelentenek, így azok a diákok, akik pozitív tesztet produkálnak, azoknak haza kell térniük. (Ha ez nem lehetséges – pl. erdélyi diákjaink esetében – akkor ők az erre kijelölt elkülönítőbe mennek). Ezért is kérem, hogy akik távolabbról érkeznek, azok lehetőleg már kora délután érkezzenek meg! A hatósági karantént, ha a hazautazás megoldható, az otthoni lakcímre kérjük. A csütörtöki teszteléshez fontos, hogy előre tudjuk, ki mikor és hogyan (autóval vagy tömegközlekedéssel) tervezi az érkezést. Kérem, hogy ezt kedd estig írják meg az osztályfőnöknek! Fontos továbbá, hogy a mintavétel előtti három órában sem enni, sem inni nem szabad, különben a teszt rossz, vagy „érvénytelen” eredményt mutat.
  3. Mire jó ez a teszt és mire nem? Az antigén tesztet enyhe tünetes betegeknél mérték be, ott elég jó arányban (és sokkal olcsóbban + gyorsabban!!!) jelzi a Covidot. Tünetmentes személyek gyorsteszttel való szűréséről még nem rendelkezünk elég információval ahhoz, hogy a hibahatárt megállapítsák (egész egyszerűen még nem áll rendelkezésre annyi adat). Mindenesetre a pozitív teszteredmény biztonsággal megerősíti a COVID-19 gyanút, a negatív eredmény azonban sajnos nem zárja ki a fertőzöttséget. Éppen ezért a járványügyi óvintézkedéseket (pl. elkülönítés, távolságtartás, maszkhasználat stb.) továbbra is maximálisan fenntartjuk. Röviden: a teszteléssel nem minden hordozót, de legalább a fertőzésnek egy (nagy) százalékát ki tudjuk szűrni, és így nagyobb eséllyel birkózhatunk meg a kollégiumban ezzel a nehéz helyzettel.
  4. Mennyibe kerül a teszt? A teszt ára 5.000.- forint. A tesztet villámgyors szervezéssel két öregdiák révén szereztük be. Hálásan köszönöm Nekik a segítséget! Külön köszönöm azt az adományt (200.000.- forint), amelyből azoknak a családoknak tudunk segíteni, akiknél gondot jelent ennek az összegnek a kifizetése. Kérem, ezt nekem jelezzék!        
  5. Be lehet-e menni, és mikor a „normál” rend szerinti hálóba pl. az ágyneműért? Igen, a prefektusok vezetésével, manipulusonként külön-külön be lehet majd menni vasárnap kora este (azaz nem közvetlenül a megérkezéskor, hanem a prefektus által jelzett időben), hogy a négy napra szükséges holmit átvigyék az ideiglenes hálóhelyükre. Ezt a diákoknak már előre hirdettük, és úgy is pakoltak el a hazautazáskor, hogy felül legyenek azok a holmik, amelyek erre a négy napra kellenek majd. A tizedikesek végig a Szent Jakab-házban lesznek, ők ennek ismeretében már a hazautazáskor másként csomagoltak.
  6. Milyen lesz a manipulusokra osztott 7-9. osztály órarendje november 1. és 5. között? Az órarend ekkor csak annyiban változik, hogy több óra lesz nagyobb (osztály)termekben. A manipulusok beosztása egyébként a tantárgyi csoportbontások alapján készült, éppen azért, hogy minél egyszerűbben lehessen megoldani az elkülönülést ebben a négy napban.  Olyan órákon, ahol kisebb létszámban, de manipulus-vegyesen vesznek részt a diákok, a csoportnak egy nagyobb osztályban lesz megtartva az óra, ahol a manipulusokat könnyű egy padsornyi elválasztással távolságban tartani. Ennek rásegítésére mozgatható, 1,5 méteres egységekből álló plexirekesztők (scutum J ) is készülnek a padsorok közé. Az órarend a honlapon is fent van: https://phbences.edupage.org/timetable/ .
  7. Mi történik azokkal, akiknél gyanú merül fel a fertőzöttségre? Nagyon fontos, hogy ha a visszautazás utáni négy napban otthon, a családban vírusra utaló tünetek jelentkeznek, mielőbb, lehetőleg azonnal értesítsenek bennünket. Ekkor az illető diák elkülönítő szobába kerül, a manipulusa pedig az iskolaorvos rendelkezéseit követve vesz részt az iskolai életben. Ha bebizonyosodik, hogy a diák is pozitív, és megoldható a hazajutása, akkor az otthoni címre kérjük meg a diák számára a karantént.  
  8. A négy nap elteltével, november 5-én reggel a 7-9. osztályok visszaköltöznek a normál helyükre a kollégiumban? Az elkülönítettek kivételével igen, csütörtök reggel a 7-8-9-es diákok visszaköltöznek „normál” helyükre, természetesen az ágyneműjüket is visszaviszik magukkal. A kishálókban csütörtök délelőtt alapos fertőtlenítő takarítás lesz.
  9. Miért megy le a 10. évfolyam a Szent Jakab Házba? November 5-én csütörtökön a 10. évfolyam nem a Várba, hanem a Szent Jakab-házba érkezik. Ők is már szünet előtt megismerkedtek leendő helyükkel, látva hogy hogyan készüljenek erre a négy napra, hogyan csomagoljanak majd, mit hozzanak és mit ne. Számukra az elkülönítés négy napján minden, azaz a tanítás és az étkezések is a Szent Jakab Házban lesznek, négy manipulusra (osztályonként 2-2) osztva (ennyi külön lakóház van a zarándokudvaron). Az ő órarendjük különleges lesz, hiszen lenn nem megoldható, hogy az osztályok teljes létszámú órán vegyenek részt, hanem csak manipulusonként, azaz félosztályonként. A Szent Jakabban is lesz kijelölt elkülönítő. A tizedikesek hétfő délután költöznek föl a Várba.
  10. Hol lesznek a külföldi diákok? A külföldi diákok közül azok, akiknek az ilyenkor kötelező hatósági karantén alól teszttel mentesülnek, a második negatív teszteredményig a főmonostori illetve a rajztermi elkülönítőben kapnak szállást. Ők a mentesülésig nem vehetnek részt az órákon, hiszen nem hagyhatják el a kijelölt karantén területét.  
  11. Lesz-e új házirendi szabály a vírus kapcsán? Igen: a maszkhasználat lesz szigorúbb az eddigi időkorlát eltörlésével, azaz a visszakötözéstől számítva házon belül – a hálók, az osztálytermek, a prefektusi szoba és a vizesblokkok kivételével – mindenütt általánosan (időkorlát nélkül) kötelező lesz a maszkviselés. Az ebédlői maszkhasználati szabály változatlan marad.
  12. Hogyan lesznek a szülői látogatások a legközelebbi (december 19-i) hazautazásig? Az elcsúsztatott visszaérkezés miatt abban a szerencsés helyzetben leszünk, hogy a szülői látogatásokat is el lehet csúsztatni az iskola két része között, azaz:
  • a 7-8. osztálynak november 15-én (vasárnap), november 28-án (szombaton) és december 13-án (vasárnap) lesz szülő látogatása,
  • a 9. osztálynak november 15-én (vasárnap), november 29-án (vasárnap) és december 13-án (vasárnap) lesz szülő látogatása,
  • a 10. osztálynak november 21-én (szombaton) és december 5-én (szombaton) lesz szülő látogatása,
  • a 11-12. osztálynak november 22-én (vasárnap) és december 6-án (vasárnap) lesz szülő látogatása.
  1. Hogyan lesz a tanári fogadónap? A fogadónapot online tartjuk, a Google Meet segítségével, az eredetileg is erre kijelölt két napon, november 14-én (7-8-9. osztályok) és november 15-én. A tanárokkal, prefektusokkal, osztályfőnökkel való személyes találkozásra ez az időszak most nem alkalmas. A Google Meet használatáról és az online fogadóidőkről részletes tájékoztatást küldünk majd Önöknek.

Azoktól a diákoktól, akik csütörtökön érkeznek vissza, azt kérem, hogy most vasárnaptól már csak a szűk családi körben legyenek! Ha mindenki odafigyel, és betartja ezeket a néha kalodának tűnő szabályokat, akkor minden reményünk megvan arra, hogy tovább működhet a tanítás, a kollégium, az iskola. Nagyon hálásan köszönöm Önöknek, kedves szülők, a diákoknak és a kollégáimnak mindazt az erőfeszítést, a kitartást, az egymásnak adott sok támogató, szeretetteli visszajelzést, és nem utolsó sorban a türelmet ehhez a sok szabályhoz, amellyel a közösségnek az erejéről teszünk tanúbizonyságot.