Találkozott diákjainkkal I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka

Pátriárka

„Semmit mértéktelenül” – tanácsolta I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak. Az ortodox egyházi vezető megérkezése napján, szeptember 20-án találkozott iskolánk diákjaival. Őszentsége a Pannonhalmi Főapátság meghívására érkezett hazánkba. A pátriárkát, aki az egyik főelőadója a szeptember 22-i ökumenikus konferenciánknak, vasárnapig a bencés szerzetesközösség látja vendégül.

PátriárkaSzeptember 20-án koradélután érkezett meg Magyarországra, a Liszt Ferenc-repülőtérre I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka. Itt Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát, Arsenios Kardamakis ausztriai metropolita, magyarországi- és közép-európai exarcha és Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, a látogatás általános koordinátora; állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Emmanuil Apostolakis, Görögország budapesti nagykövete és Özkan Duman, a török nagykövetség elsőbeosztott diplomatája fogadta. Őszentsége ezután továbbutazott Főapátságunkba.

Pannonhalmán elsőként a szerzetesközösséggel majd pedig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulóival találkozott. A diákoknak őszintén mesélt életéről, törekvéseiről és arról is, hogyan került közel a Pátriárkahithez. A fiatalságot nem csak az egyház jövőjének, hanem élő jelenének is nevezte. Őszentsége – ahogy ő fogalmazott – baráti jótanácsként arra hívta a fiúkat, hogy szeressék a munkát, szeressenek dolgozni. Arra is buzdította őket, hogy becsüljék meg az időt és töltsék hasznosan. Majd az ókori görögök tanácsát ajánlotta figyelmükbe: „Semmit mértéktelenül!”

Arra is biztatta a diákokat, hogy minél több idegen nyelvet sajátítsanak el, és anyanyelvüket a legmagasabb szinten műveljék. Mint mondta, a munka világában annál több ajtó nyílik majd meg számukra, minél több nyelven beszélnek. 

Őszentsége nem érkezett üres kézzel a diákokhoz. A beszélgetés végén mindenkinek egy kis keresztet ajándékozott. Mint mondta a keresztényeknek áldást hoz ez a kereszt, míg a nem keresztények emlékként őrizhetik meg a találkozásról.Pátriárka

Az ortodox egyházi vezető hat napot tölt a szerzetesközösség meghívására hazánkban. Látogatásának középpontjában kifejezetten az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése áll. A pátriárka főelőadóként vesz részt a szeptember 22-i pannonhalmi ökumenikus konferencián.

A magyarul Bertalannak is nevezett egyházfő 1991 óta áll az Egyetemes Patriarchátus élén mint az ortodox egyházak között tiszteletbeli elsőbbséget élvező pátriárka.

I. Bartholomaiosz pátriárka legutóbb 2021 szeptemberében látogatott Magyarországra, amikor részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén, az úgynevezett Statio Orbison is, amelyet Ferenc pápa mutatott be a Hősök terén. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon egyszerre volt jelen a nyugati és a keleti egyház vezetője.

Fotó: Hirling Bálint