Plébánosok napja Anselm Grünnel és Tomáš Halíkkal

Hit és hitetlenség párbeszédéről a Kibékülés évében Tomáš Halík és Anselm Grün vezetésével

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium Pannonhalmi Szent Mór szerzetespüspök ünnepének környezetében évek óta megrendezi a Plébánosok napját. Ennek során Pannonhalmára hívjuk az iskolánkba járó diákok plébánosait és lelkipásztorait, hogy közösen gondolkodjunk, dolgozzunk egymás jobb megismerésén, ők pedig benyomásokat szerezzenek arról az iskoláról, amelybe a plébániáikhoz és közösségeikhez tartozó fiatalok járnak.

2018-ban a Plébánosok napján Anselm Grün és Thomáš Halík lesz a vendégünk. Arra hívjuk a plébánosokat, lelkipásztorokat, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium és a Szent Benedek Iskola hitoktatóit, valamint a szélesebb érdeklődő közönséget, hogy a kortárs egyház e két kiemelkedő alakjával gondolkodjunk együtt Hit és hitetlenség párbeszédéről és az egyház előtt álló kihívásokról Pannonhalmán.

Látogatásuknak különleges hátteret ad az egyházban napjainkban érzékelt súlyos krízis, a szexuális visszaélések és azok kezelésének, a hatalom tematikájának vitatott kérdései, valamint a Ferenc pápa személyében megjelenő nyitás és reform. Másrészt az a tény, hogy a Pannonhalmi Főapátság 2018-as kulturális-spirituális évadának a Kibékülés témát választotta.

Helyszín: Pannonhalmi Főapátság

Időpont: 2018. október 18. csütörtök

Előadók: Thomáš Halík cseh pap és vallásfilozófus, Anselm Grün münsterschwarzachi bencés szerzetes

Jelentkezés és kapcsolat: lelkigyakorlat@osb.hu

Program:

9.00      Érkezés, regisztráció

10.00    Anselm Grün előadása a Díszteremben – koreferál Tomáš Halík

11.00    Workshop csoportokban Anselm Grün előadása alapján

11.45    A „Kibékülés” című tárlat megtekintése vezetéssel a Monostori Kiállítótérben

13.00    Napközi imaóra a bencés közösséggel a Bazilikában

13.15    Ebéd

14.30    Tomáš Halík előadása a Díszteremben

15.30    Workshop csoportokban Tomáš Halík előadása alapján

16.15    Választhatóan: a Bencés Gimnázium diákszemmel / A Főapátság diákszemmel / A Konfliktus és kibékülés kiállítás megtekintése a Pannonhalmi Apátsági Galériában

17.30    Elköszönés, kávé

18.40    Választhatóan: Vesperás és Konventmise

A Bencés Kiadó 2018 októberében Anselm Grün és Thomáš Halík látogatása kapcsán jelenteti meg a szerzőpáros eredetileg német nyelven megjelent könyvét Isten távollétében. Hit és hitetlenség párbeszéde címmel. A könyvbemutatóra 2018. október 17-én 17.00 órakor kerül sor Budapesten. A szerzőpáros új könyve a pannonhalmi előadáson kedvezménnyel megvásárolható.